Trendyol marka ihlal bildirimi nedir?
Açıklama. İhlal bildirim süreci, marka haklarını korumak ve orijinal olmayan ürünlerin satışını önlemek için geliştirilmiştir.
Marka hakkı ihlali halinde ne yapılabilir?
Marka sahibi, marka hakkının ihlal edildiğini tespit etmek için dava açabilir veya mahkemeden ihlal eden eylemin önlenmesini veya durdurulmasını ya da ihlal eden eylemin ortadan kaldırılmasını talep edebilir. Aynı şekilde, hakları ihlal edilen marka sahibi de maddi ve manevi tazminat talep edebilir.
Marka ihlali ne demek?
Marka haklarının ihlali; Markanın adı, amblemi, logosu vb. marka sahibinin izni olmadan kullanılamaz. Bu marka aracılığıyla haksız çıkar sağlayan her türlü kullanım ve eylem.
Trendyol’da başka marka ürün satmak yasak mı?
Başka bir deyişle, Trendyol markasız ürünlerin yüklenmesine izin vermez. Başka bir deyişle, ürettiğiniz veya ürettiğiniz ürünleri kendi markanız altında Trendyol’da satmak istiyorsanız, markanızı tescil ettirmeniz gerekir.
Marka ihlali cezası ne kadardır?
Sınai Mülkiyet Kanununun 30. maddesi: (3) Başkasına ait marka hakkını, yetkili olmadığı hâlde, devir, lisans veya rehin yoluyla elden çıkaran kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Trendyol cezaları ne kadar?
Bu kapsamda Rekabet Kurulu (“Kurul”), 24.05.2024 tarihinde yayımladığı 26.07.2023 tarihli gerekçeli kararıyla, Trendyol’un 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Kanun”) 6. maddesini ihlal ettiği sonucuna vararak 61.342.847 TL tutarında idari para cezası verilmesine karar vermiştir.
Marka ihlali davası nereye açılır?
Marka ihlali davalarında yetkili ve yetkili mahkeme. Yukarıda belirtilen çözümlere ilişkin başvuruları dinleme yetkisine sahip mahkemeler Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Hukuk Mahkemesi’dir. Bu mahkemenin kurulmadığı yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili mahkemedir.
Marka olarak kullanımı yasak olan durumlar nelerdir?
Yetkili makamlarca kullanımına izin verilmeyen işaretler marka olarak tescil edilemez. Kamuoyunu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerleri nedeniyle kamuoyunca bilinen ve yetkili makamlarca tescil izni verilmeyen diğer **armalar**, amblemler veya nişanlar içeren işaretler marka olarak tescil edilemez.
Markayı karalamak suç mu?
Ayrıca, bir markanın karalanması haksız rekabeti oluşturduğundan, hem cezai sorumluluğa hem de yasal yaptırımlara yol açabilir. Yönetmeliğe göre, 55. maddede belirtilen haksız rekabet fiillerinden herhangi birini kasten işleyenler iki yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılacaktır (TTK 62/1).
Marka ürün satmanın cezası nedir?
Sahte ürün satmanın cezası, marka ihlaline ilişkin ceza hükümleri çerçevesinde yasa koyucu tarafından yaptırıma bağlanmıştır. Buna göre, 2022 yılında sahte ürün satmanın cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar para cezasıdır.
Marka tesciline itiraz gelirse ne olur?
Marka tescil başvurusunda bulunan kişi, itiraz üzerine verilen ret kararına itiraz ederse dosya Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kuruluna gönderilir. Her iki durumda da dosya Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kuruluna gönderilir ve Kurul, her iki tarafın itirazlarını ve gerekçelerini inceledikten sonra karar verir.
Marka hakkının ihlali ihtarname şart mı?
Marka sahibi tescil haklarının ihlal edildiğine inanıyorsa, ihlali durdurmak için bir marka bildirimi yayınlayabilir. Durdurma ve vazgeçme bildirimi yayınlamak her zaman yasal bir gereklilik olmasa da, bazı durumlarda yasal işlemlerin başlatılması için bir ön koşul olarak gerekli olabilir.
Trendyol ihlal puanı silinir mi?
Bu noktada, hesabınız süresiz olarak satıştan engellenebilir; 12 puan 2 günlük yasakla, 24 puan 5 günlük yasakla ve 36 puan 7 günlük yasakla sonuçlanacaktır. Ayrıca, uygun eylemin yapılması için üç iş günü beklerseniz, itiraz ederseniz ve haklı çıkarsanız, ihlal puanı silinebilir ve kapatma/askıya alma kaldırılabilir.
Trendyol neden kendi markasını satıyor?
Marka tescili, e-ticaret platformlarında sahte ve taklit ürünlerin satışını engellemeye yardımcı olur. Trendyol, tescilli markaları olan satıcıları destekler ve sahte ürün satan satıcılara karşı yasal işlem başlatır. Bu, marka adınızın düşük kaliteli ürünlerle ilişkilendirilmesini önler ve müşteri güvenini korur.
Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?
Yıllardır kullandığım adımı haksız yere tescil ettiren bir kişi veya şirkete karşı ne yapabilirim? Bu durumda yapılacak en iyi şey tescilli marka sahibine karşı geçersizlik davası açmak ve markanın iptalini talep etmek olacaktır. Gerçek yararlanıcının haklarını kullanmasının tek yolu budur.
Trendyol ihlal puanı alınca ne olur?
Trendyol cezasının yanı sıra ihlal puanı 48’e ulaştığında mağaza kapatma veya hesabı silme ve engelleme cezaları uygulanıyor. Bu noktada hesabınız süresiz olarak satıştan engellenebiliyor; 12 puanda 2 gün, 24 puanda 5 gün, 36 puanda ise 7 gün yasaklama uygulanıyor.
Trendyol kusurlu ürün bildirimi nasıl yapılır?
Aşağıdaki adımları izleyin. Sipariş detayları sayfasında “İade Kodu Oluştur” butonuna tıklayın. Ürünün uygunluğuna bağlı olarak iade etmek istediğiniz ürünü seçin. … Hazırladığınız paketi iade kodunuzla teslim edin ve iadenizi ücretsiz tamamlayın.
Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?
Yıllardır kullandığım adımı haksız yere tescil ettiren bir kişi veya şirkete karşı ne yapabilirim? Bu durumda yapılacak en iyi şey tescilli marka sahibine karşı geçersizlik davası açmak ve markanın iptalini talep etmek olacaktır. Gerçek yararlanıcının haklarını kullanmasının tek yolu budur.
Trendyol bildirimlerini nasıl engellerim?
Merhaba, bildirim ayarlarınızı etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için Trendyol hesabınızda yer alan “Hesabım – Hesap Ayarlarım – Duyuru Ayarlarım” adımlarını izleyerek bildirimleri etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.