İçeriğe geç

Kimlerin Üstü Aranamaz

Kimlerin üstü aranmaz?

“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”

Kimlerin üst araması yapılamaz?

Bu yerlerde, suçüstü yakalanan veya gözaltına alınan, gecikmesinde sakınca bulunan, firar eden veya hükümlü bir kişiyi yakalamak amacıyla yapılan aramalar hariç olmak üzere gece araması yapılamaz.

Savcının üstü aranır mı?

Ayrıca; Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 88’inci maddesinde bu konuda açık bir hüküm yer almakta olup, açık suç sayılan hâller hariç olmak üzere, hâkim veya savcıların “rıza” veya “müsaade” gibi ibareler kullanılmadan aranamayacağı hükme bağlanmıştır.

Polis üstünü arayabilir mi?

Kaba bir vücut araması yapmak için polisin yeterli şüpheye sahip olması gerekir. Yeterli şüphe: Bu, polisin mesleki deneyimlerine dayanarak, kişinin veya aracının cezalandırılabilir veya tehlike arz eden bir nesne taşıdığı izlenimine sahip olmasıyla gerçekleşebilir. Aramalar, kişinin aracının görünür kısımlarında gerçekleştirilebilir.

Hakimler neden aranmaz?

2802 sayılı Kanun’un 88. maddesinin birinci fıkrası çok açıktır. Yargıtay’ın görev alanına giren suçüstü halleri hariç olmak üzere, hâkim ve savcılar aranamaz. Bu hükmü keyfi bir ayrıcalık olarak değerlendirmek doğru değildir. Bu hükmün varlık nedeni şüphesiz yargının bağımsızlığıdır.

Avukatlar aranamaz mı?

1136 sayılı Avukatlık Kanununun “Soruşturmaya Yetkili Savcı” başlıklı 58. maddesi; “…avukat yazıhaneleri ve konutları, ancak mahkeme kararıyla ve Cumhuriyet savcısının gözetiminde, emirde belirtilen olayla ilgili olarak ve kayıtlı baro temsilcisinin de katılımıyla aranabilir.”

Bekçi üst araması yapabilir mi?

Ancak bu amaçla kişinin üzerindeki elbiselerin çıkarılması veya aracın dışarıdan görünmeyen kısımlarının açılması mümkün değildir.” hükmü değiştirilerek, gardiyanlara kaba üst araması yapma yetkisi verildi.

Kimler üst arayabilir?

Kanuna göre şüpheli veya sanığın yakalanmasının veya suç delili elde edilmesinin mümkün olduğu hususunda makul şüphe bulunması halinde üst araması yapılabilir (CMK m. 11).

Polis askere kimlik sorabilir mi?

Kolluk kuvvetleri, durdurma yetkisine sahip oldukları durumlarda ve kolluk kuvvetleri görevlerini yerine getirirken bir kişiden kimlik isteyebilir. Kimliğini gösterirken, kişi kolluk kuvvetlerinin bir üyesi olduğunu beyan etmelidir. Kişi, kendisini tanımlamak isteyen kolluk kuvvetleri görevlilerine kimliğini göstermelidir.

Savcının dokunulmazlığı var mı?

Hukukumuza göre hâkimler yargı dokunulmazlığı veya dokunulmazlığından yararlanamazlar10. Hâkim, uygulanabilir hukuk normlarını vicdanlı, tarafsız, kişisel kanaat, inanç ve önyargılardan uzak, yasama, yürütme ve çevre erklerinin baskılarına karşı uygulamakla yükümlüdür.

Hakim polise emir verebilir mi?

Savcılar polis memurlarına soruşturma emirleri verebilir ve hakimler mahkeme salonunda polis memurlarına emir verebilir. Avukatlar müvekkillerini temsil etmekten sorumludur ve kolluk kuvvetlerine veya savcılara emir verme yetkisine sahip değildir.

Savcı avukattan üstün mü?

Hakimler ve savcılar, avukatların kendilerini savunma hakkını korurken kanunun uygulanmasını sağlarlar. Bu nedenle, hakimlerin ve savcıların avukata karşı rolü, adil bir yargılamanın sağlanması için hayati önem taşır.

Erkek polis kadının üstünü arayabilir mi?

Kolluk Kuvvetleri Genel Disiplin Yasası bu konuda herhangi bir cezai yaptırım öngörmemektedir. Başka bir deyişle, bir erkek polis memurunun bir kadının vücut aramasını yapmaması nedeniyle cezalandırılmasını öngören bir yasa maddesi bulunmamaktadır.

Asker mi üstün polis mi?

Ulusal güvenlik tehditleri söz konusu olduğunda, askerlerin daha geniş yetkilere sahip olduğu söylenebilir. Ancak, günlük polis işlerine gelince, polis memurları genellikle daha yeteneklidir. Özetle, “kim üstündür, ordu mu yoksa polis mi?” sorusu, basit bir cevabı olmayan karmaşık bir sorudur.

Polis iç çamaşırı arayabilir mi?

Özet: Sanığın iç çamaşırının, önleyici arama kararına dayanılarak aranamayacağı dikkate alındığında, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 116, 117 ve 119’uncu maddeleri uyarınca “adli arama kararı” olmaksızın sanığın aranması hukuka aykırıdır.

Kimler üst arayabilir?

Kanuna göre şüpheli veya sanığın yakalanmasının veya suç delili elde edilmesinin mümkün olduğu hususunda makul şüphe bulunması halinde üst araması yapılabilir (CMK m. 11).

Bekçiler kaba üst araması yapabilir mi?

7245 sayılı Kanun’un mahalle ve pazar bekçilerine kaba arama yapma yetkisi veren ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle bekçilerin üst araması yoluyla elde ettikleri deliller hukuka aykırıdır.

Müdür üst araması yapabilir mi?

Yasal düzeyde, ulusal yasa ve eğitim mevzuatında, yöneticilerin ve öğretmenlerin öğrencilerin vücut aramalarını yapmaları ve mallarına el koymaları için bir düzenleme bulunmadığı tespit edildi. Vücut aramaları ve eşyalara el koyma, kolluk kuvvetlerinin yasal yetkileridir ve bir yargıcın kararına tabidir.

Askerin üzeri aranır mı?

Askerler aranabilir mi? Evet, bir asker komutanın emriyle aranabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep İbrahimli Escort