İçeriğe geç

Istinaf Mahkemesi Ne Tür Kararlar Verir

İstinaf genellikle ne karar verir?

Temyiz mahkemeleri, temyizden kaynaklanan hukuki uyuşmazlığı hem olguları hem de kararın yasallığını inceleyerek karara bağlar. Temyiz, kararın daha yüksek bir mahkeme tarafından hukuki veya maddi açıdan yeniden değerlendirilmesidir.

İstinaf mahkemesi hangi kararları verebilir?

İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.

İstinaf mahkemesi hangi davalara bakar?

İstinaf Mahkemesi; Yüksek Mahkeme, genel olarak hukuk ve ceza mahkemelerinin kesin kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevlidir.

İstinaf mahkemesinden sonra ne olur?

İtiraz kararından sonra verilen kararın temyiz edilebilir olup olmadığına bağlı olarak farklı kurallar uygulanır. İtiraz açıldıktan sonra karara itiraz edilirse, kararın duyurulmasından veya bildirilmesinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilebilir.

İstinaf red verirse ne olur?

Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı, temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.

Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?

İtiraz, ilk derece mahkemelerinin nihai kararının yeniden değerlendirilmek üzere daha üst bir mahkemeye gönderilmesine izin veren yasal bir çözümdür. İtiraz, kararı veren mahkemeye veya başka bir mahkemeye itiraz başvurusunda bulunularak yapılır.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?

Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.

İstinaf neyi inceler?

Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

İstinafta duruşma olur mu?

Bu nedenle, mahkeme istinaf başvurusunu incelerken hem tarafların istinaf başvurusuna hem de istinaf sebeplerine bağlıdır (Ceza Kanunu m. 355). Ayrıca, duruşma genellikle zorunludur (HMK m. 356; istisna HMK m. 353).

İstinafta yeni delil sunulur mu?

Delillerin geç sunulması, yargılamayı uzatmak veya adalet sistemini yanıltmak amacı taşımadığı sürece reddedilmesi için bir gerekçe değildir. Deliller, yargılamanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyizde yeni deliller sunabilirler.

İstinaf mahkemesinde kaç hakim vardır?

İstinaf mahkemeleri, Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da bulunan 93 ceza ve 120 hukuk dairesinde faaliyet gösterecek. 7 ilde, 93 ceza dairesi başkanı, 120 hukuk dairesi başkanı, 279 ceza dairesi üyesi ve 360 ​​hukuk dairesi üyesi olmak üzere toplam 859 hâkim ve 186 savcı görev yapacak.

İstinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İtiraz, kanuni süre geçtikten sonra yapılmışsa veya kesin bir hükme ilişkin ise, kararı veren mahkeme itirazın reddine karar verir ve ret kararını, 344 üncü maddeye göre ödenen masraflar da karşılanarak ilgiliye resen bildirir.

İstinaf bitince ne olur?

Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.

İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Adliye Mahkemesine itiraz edebilir.

İstinaf mahkemesi neyi inceler?

Temyiz Mahkemesi bir duruşma yürütür, yani delilleri toplar ve değerlendirir ve bölge mahkemesinin kararının yasaya uygun olup olmadığını inceler. Temyiz Mahkemesi davayı kayda geçirebilir veya bir duruşma düzenleyip duruşmayla birlikte inceleyebilir.

Bir karar kaç kez istinaf edilir?

Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

Hangi davalar İstinaf’a gider?

Yerel mahkemelerin kararlarındaki her türlü olgusal veya hukuki hatalara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Ayrıca, bölge mahkemesi temyizi incelerken, tarafların temyizlerinde yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep İbrahimli Escort