BEP ne zaman ortaya çıktı?
Fiscus ve Mandell (2002)’e göre özel gereksinimli öğrencilerin gereksinimlerini karşılayan bir eğitim ancak Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) ile mümkündür. Ülkemizde BEP geliştirme ve uygulama çalışmaları 1997 tarihli ve 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (MEB, 1997) ile zorunlu hale gelmiştir.
BEP hazırlamak zorunlu mu?
Evet, yapılması gerekiyor. En kısa sürede bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) Geliştirme Birimi kurulacak ve öğrencinin engellilik türü, ihtiyaçları ve eğitim performansı göz önünde bulundurularak öğrenci için bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) oluşturulacaktır. KAPSAYICI EĞİTİME KABUL EDİLEN ÖĞRENCİM, OKULUNUN/SINIFININ/SINIFININ PROGRAMINI TAMAMLAYABİLECEK SEVİYEYE ULAŞMIŞTIR.
Bireyselleştirilmiş eğitim planı hangi yaş aralığını kapsar?
Özel eğitim gereksinimi olduğu belirlenen 37-72 aylık çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur ve kapsayıcı uygulamalara dayalı destek eğitim planları çerçevesinde devam eder.
BEP kim tarafından hazırlanır?
IEP hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreci IEP ekibi tarafından yürütülür. IEP ekibinde müdür veya müdür yardımcısı, özel eğitim öğretmeni, rehberlik danışmanı, sınıf öğretmeni, aile ve gerekli görüldüğünde çocuğun eğitimi ve gelişiminden sorumlu uzmanlar yer almalıdır.
BEP ile kaynaştırma aynı mı?
MEB İlköğretim Yönetmeliği’nin 32. maddesinin h fıkrası; “Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi tarafından Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hazırlanır. Bu öğrenciler programda yer alan hedeflere göre değerlendirilir.
BEP’in amacı nedir?
IEP, özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler için tasarlanmış ve aile tarafından onaylanmıştır. Bireyin, ailenin ve öğretmenin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış özel bir eğitim programıdır ve hedeflenen amaçlar için destekleyici eğitim hizmetleri içerir.
BEP yılda kaç kez hazırlanır?
BEP, BEP Geliştirme Birimi tarafından oluşturulur. IEP Geliştirme Birimi, öğrencinin dersine katılan tüm öğretmenlerden, rehberlik danışmanından (varsa) ve müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında öğrencinin ebeveynlerinden oluşur. BEP Geliştirme Birimi yılda en az üç kez toplanmalıdır.
BEP dosyasını kim tutar?
*BEP planı öğrencinin ihtiyaç duyduğu derslerden oluşturulur. *IEP Ekip Lideri ve Sınıf/Resmi Danışman, IEP dosyasının tutulmasından sorumludur.
Bepli öğrenci disiplin cezası alır mı?
Zihinsel engelli veya otizmli olup özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler olarak kabul edilen öğrenciler yaptırım gerektiren davranış ve eylemlerde bulunduklarında disiplin işlemi yapılmayacaktır. Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, bu tür davranışlarda bulunan öğrenciler için gerekli önlemleri alacaktır.
BEP’te kimler yer alır?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında yürütülür. Birimin oluşumu a) Rehber öğretmen, b) Öğrencinin sınıf öğretmeni, c) Öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, d) Öğrencinin velisi, d) Öğrencinin kendisidir.
Okul öncesinde BEP hazırlanır mı?
34. SORU: Okul öncesi ortamlarda Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) nasıl uygulanır? CEVAP: Öğrencinin yeterlilikleri, gelişimsel özellikleri, öncelikli ihtiyaçları, engelleri vb. BEP gelişim birimi, BEP planının hangi gelişim alanlarında hazırlanacağına bu faktörleri göz önünde bulundurarak karar vermelidir.
Destek eğitim planı ile BEP planı aynı mı?
Öğrencilerin akademik başarıları dikkate alınarak özel eğitim odasında bireysel eğitim yapılır. Ancak; gerekli görülmesi halinde BEP gelişim birimi, eğitim başarıları aynı düzeyde olan öğrencilerle bireysel eğitimin yanı sıra, en fazla üç öğrencinin bir arada ders gördüğü grup eğitimi de verilmesine karar verebilir.
Her ders için BEP hazırlanır mı?
Her ders için bir IEP hazırlamak zorunlu değildir. Öğrencinin öncelikli ihtiyaçlarına göre hazırlanır. BEP birimi hangi derslerin okutulacağına karar verir. Örneğin, okuyamayan, yazamayan veya toplama ve çıkarma yapamayan bir öğrencinin öncelikle Türkçe matematik dersine ihtiyacı vardır.
BEP ne zaman ortaya çıkmıştır?
Ülkemizde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), 1997 yılında ilk kez çıkarılan 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yasal zorunluluk haline gelmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı, Eylül 2022 tarihinde “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı: Tüm Öğretmenler İçin Yol Haritası” başlıklı bir rehber yayınlamıştır.
BEP sınavını kim yapar?
Bu işlem Sayıştay Denetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılabilir.
İlk BEP toplantısı ne zaman yapılır?
BEP Gelişim Birimi akademik yılın başında kurulur ve birim toplantıları planlanır. Gerektiğinde (örneğin öğrencinin yarıyıl ortasında başka bir okula gitmesi durumunda), IEP Gelişim Birimi toplantıları aynı akademik yıl içinde okulda farklı zamanlarda yapılabilir.
Destek eğitim odası planını kim hazırlar?
Destek sınıfında öğretim hizmetlerini kim planlar? Okul yönetimi, destek sınıfında eğitim alan öğrencilerin ve öğretim hizmetleri sağlayan öğretmenlerin destek sınıfında olacağı günleri ve saatleri planlar.
Okul BEP ekibi kimlerden oluşur?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında yürütülür. Birimin oluşumu a) Rehber öğretmen, b) Öğrencinin sınıf öğretmeni, c) Öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, d) Öğrencinin velisi, d) Öğrencinin kendisidir.
BEP birimi yılda kaç kez toplanır?
BEP, BEP Geliştirme Birimi tarafından oluşturulur. IEP Geliştirme Birimi, öğrencinin dersine katılan tüm öğretmenlerden, rehberlik danışmanından (varsa) ve müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında öğrencinin ebeveynlerinden oluşur. BEP Geliştirme Birimi yılda en az üç kez toplanmalıdır.